Browsing by Author "Camargo, Priscila Pena"
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Item Cardiovascular risk factors in haul truck operators of the mining sector working a rotational schedule.(2021) Marques, Rafaela Aparecida Mendonça; Camargo, Priscila Pena; Souza, Gabriela Guerra Leal de; Gouvêa, Graziela Dutra Rocha; Fajardo, Virgínia Capistrano; Nascimento Neto, Raimundo Marques do; Silva, André Luis; Oliveira, Fernando Luiz Pereira deBackground: Due to the growing concern about work-related social and health aspects , occupational health and safety has become relevant. Objective: This work aims to develop a model to assist cardiovascular risk management in a team of haul truck operators, who work in rotating shifts at a mining company in Brazil. Methods: This longitudinal study evaluated risk factors for cardiovascular diseases of 191 mineworkers at three times points – 2010, 2012, and 2015. In addition, the risk of developing cardiovascular diseases was calculated, and the risk factors were analyzed using the chi-square test, the U Mann-Whitney test, and binary logistic regression. The significance level was set at 5%. Results: In the study period, body weight, body mass index (BMI), waist-to-height ratio (WHR), systolic (SBP), and diastolic blood pressure (DBP), total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), and triglycerides levels of the study group increased. In 2015, there was a high prevalence of alcohol intake, overweight or obesity, central obesity, inadequate WHR, high blood pressure, total cholesterol above 190 mg/dL, and triglycerides above 150 mg/dL. An association was identified between increased cardiovascular risk and age, SBP, HDL-C, low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), and elevated glucose levels. Conclusion: Intense interventions for reduction and prevention of elevated alcohol intake, blood pressure levels, WHR, metabolic syndrome, blood glucose, and LDL-C levels, and low HDL-C levels are needed. In addition, a close monitoring of mine workers over 38 years of age who smoke, consume alcoholic beverages, and have altered blood glucose levels is important.Item Estudo dos fatores de risco cardiovascular global em trabalhadores de turnos alternantes na região dos Inconfidentes, MG, nos anos de 2010, 2012 e 2015.(2017) Camargo, Priscila Pena; Oliveira, Fernando Luiz Pereira de; Freitas, Silvia Nascimento de; Oliveira, Fernando Luiz Pereira de; Freitas, Silvia Nascimento de; Nascimento Neto, Raimundo Marques do; Souza, Gabriela Guerra Leal deIntrodução: As doenças cardiovasculares são consideradas a principal causa de morte no Brasil e no mundo e a sua ocorrência deve-se ao aumento da prevalência de fatores de risco cardiovascular global, responsáveis pelo comprometimento de várias funções metabólicas do organismo, as quais também são controladas pelos ritmos biológicos, especialmente o circadiano. Nos trabalhadores de turnos, verifica-se uma dessincronização deste ritmo, o que pode causar inúmeras disfunções nestes indivíduos ao longo do tempo. Objetivo: Descrever as prevalências dos fatores de risco cardiovascular global em trabalhadores de turnos alternantes na região dos Inconfidentes, nos anos de 2010, 2012 e 2015. Metodologia: Estudo do tipo longitudinal realizado com 191 trabalhadores de turno do sexo masculino. Dados sociodemográficos e comportamentais foram coletados por meio de questionários, além de dados antropométricos, clínicos, de composição corporal e bioquímicos, coletados por meio das avaliações antropométrica e clínica e da análise de amostras biológicas, nos três períodos distintos. Nas análises estatísticas, foram utilizados os softwares PASW Statistics 18 e R. A normalidade dos dados foi verificada através do Teste de Shapiro-Wilk. Na avaliação da relação entre o trabalho de turnos alternantes e a ocorrência dos fatores de risco cardiovascular global, foi utilizada a análise de correlação e, na comparação dos dados clínicos e antropométricos nos 3 períodos de avaliação, além de uma análise descritiva, foi utilizada uma modelagem longitudinal. Na análise da evolução do estado de saúde geral e do perfil nutricional dos trabalhadores de turnos alternantes, ao longo dos 5 anos de duração do estudo, foi utilizado o Teste T2 de Hotelling. Para todos os testes utilizados o nível de significância α utilizado foi de 0,05. Resultados: Observaram-se altas prevalências de sobrepeso, obesidade, obesidade central e de classificação de risco em relação à razão cintura estatura entre os trabalhadores. Houve diminuição do percentual de indivíduos com níveis adequados de colesterol total, triglicérides e normotensos e aumento do percentual de normalidade dos níveis de colesteróis HDL e LDL e da glicemia. Foram observadas correlações fortes e positivas entre as variáveis do estudo, principalmente as antropométricas, e médias diferentes para as mesmas variáveis em diferentes períodos. Conclusão: Apesar da melhoria dos níveis de alguns exames bioquímicos dos trabalhadores, observaram-se altas prevalências de sobrepeso, obesidade, obesidade central, dislipidemias e hipertensão, que caracterizaram elevadas prevalências de fatores de risco cardiovascular global nos trabalhadores de turnos alternantes. Observaram-se a ocorrência simultânea de múltiplos fatores de risco cardiovascular global e o agravamento dos níveis dos índices utilizados no estudo desta população.Item Home food insecurity during the suspension of classes in Brazilian public schools due to the COVID-19 pandemic.(2022) Rodrigues, Erica Costa; Mendonça, Raquel de Deus; Camargo, Priscila Pena; Menezes, Mariana Carvalho de; Carvalho, Natália Caldeira de; Meireles, Adriana LúciaObjectives: We sought to evaluate the effect of socioeconomic conditions and variables related to the COVID19 pandemic on the food insecurity of students during suspension of classes in public schools. Methods: This was a telephone survey (n = 612) of adults responsible for purchasing food through representative samples of students in two Brazilian municipalities in June and July 2020. The outcome was food insecurity, assessed using the Brazilian Food Insecurity Scale. Multivariate logistic regression models were used to estimate the odds ratio (OR) and 95% confidence interval (CIs) for sociodemographic and pandemic-related factors of COVID-19. Results: The total prevalence of food insecurity in households was 82%, with 65.7% mild food insecurity, 11.3% moderate, and 5.0% severe. After adjustment for confounding factors, households with the highest number of children (OR = 2.17; 95% CI, 1.10 4.27) and households that received local-government basic food baskets (OR = 1.64; 95% CI, 1.04 2.58) were significantly associated with food insecurity. Furthermore, households that did not experience a decrease in income during the pandemic were inversely associated with food insecurity (OR, 0.17; 95% CI, 0.09 0.32). Conclusions: The prevalence of food insecurity was high, and policies for the distribution of food baskets may not be sufficient to guarantee food security for the most vulnerable families with a greater number of children. Considering the possible worsening of food insecurity during the COVID-19 pandemic, the National School Feeding Program has the potential to play a strategic role in promoting food security for students.