Browsing by Author "Diniz, Amanda Popolino"
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Item Adiposity indicators as a screening method for polysomnography in shift workers.(2019) Diniz, Amanda Popolino; Fajardo, Virgínia Capistrano; Freitas, Silvia Nascimento de; Oliveira, Fernando Luiz Pereira de; Nascimento Neto, Raimundo Marques do; Pimenta, Fausto Aloísio Pedrosa; Coelho, George Luiz Lins MachadoObjective: to verify the discriminatory power of adiposity indicators in the prediction of obstructive sleep apnoea (OSA) in shift workers. Methods: a crosssectional study carried out in an iron ore extraction company, in Minas Gerais, Brazil. Anthropometric data were collected and polysomnography (PSG) was performed in 118 male shift workers who owned at least one overall risk factor for cardiovascular disease. Results: the OSA prevalence in the sample was 84.7%. Among the adiposity indicators used to predict OSA (≥ 5 events/hour), body mass index (BMI), waist circumference (WC), waist-to-height ratio (WHtR), and total body fat (TBF) showed sensitivity values higher than 70%. Visceral fat (VF), neck circumference (NC), and neck-to-height ratio (NHtR) were the most effective in correctly identifying workers without OSA (specificity values higher than 70%). The areas under the receiver operating characteristic (ROC) curves for WC and NHtR were greater than 0.7, which indicated the test was effective in discriminating individuals with OSA. Conclusions: alterations in abdomen and neck adiposity indicators have a significant relationship with the presence of OSA and showed effectiveness as a screening method for PSG. WC and NHtR are considered good indicators for OSA prediction.Item Body fat indicators for cardiometabolic risk screening among shift workers.(2020) Diniz, Amanda Popolino; Alves, Márcia Elivane; Fajardo, Virgínia Capistrano; Freitas, Silvia Nascimento de; Batista, Guilherme Augusto Sousa; Athadeu, Bruno Francia Maia; Coelho, George Luiz Lins Machado; Oliveira, Fernando Luiz Pereira de; Pimenta, Fausto Aloísio Pedrosa; Nascimento Neto, Raimundo Marques doBackground: In view of the costly methods currently available for the assessment of body adiposity, anthropometric obesity indicators have proven effective in predicting cardiovascular risk. Objective: To investigate the discriminatory power of body fat indicators for cardiovascular risk screening among shift workers. Methods: Cross-sectional study with male employees of an iron ore extraction company. The predictive power of body fat indicators relative to cardiovascular risk was analyzed based on the Framingham risk score and metabolic syndrome by means of receiver operating characteristic curves, sensitivity, specificity, positive and negative predictive values, area under the receiver operating characteristic curve and Youden’s index. Results: The prevalence of cardiovascular risk was 14.2% in the metabolic syndrome risk model. According to the Framingham score, 95.0%, 4.1% and 0.9% of the participants exhibited low, moderate and high risk, respectively. All the analyzed body fat indicators exhibited satisfactory discriminatory power for the tested cardiovascular risk models. Conclusion: Waist-height ratio exhibited the highest ability to predict cardiometabolic risk in both risk models.Item Ingestão de polifenóis totais e suas classes : linha de base da coorte de universidades mineiras (Projeto CUME).(2020) Diniz, Amanda Popolino; Meireles, Adriana Lúcia; Mendonça, Raquel de Deus; Meireles, Adriana Lúcia; Mendonça, Raquel de Deus; Miranda, Aline Elizabeth da Silva; Carraro, Júlia Cristina CardosoIntrodução: Mudanças globais nos padrões alimentares resultaram alterações nos cenários de adoecimento. Essas modificações refletiram no consumo alimentar brasileiro, acarretando diminuição do consumo de alimentos in natura que são fonte de polifenóis. Eles são compostos bioativos e segundo evidências científicas a sua ingestão está associada à proteção contra doenças crônicas não transmissíveis. Objetivo: Estimar a ingestão de polifenóis totais e suas classes da alimentação (flavonoides, ácidos fenólicos, lignanas e estibenos) e sua relação com características sociodemográficas, antropométricas e de hábitos de vida de egressos de Instituições Federais de Ensino Superior de Minas Gerais, participantes do projeto CUME. Métodos: Trata-se de um estudo transversal com dados de 4.130 graduados ou pós-graduados entre os anos de 1994 a 2017 das IFES avaliadas. Os dados foram coletados por questionário online autopreenchido e constaram das variáveis sociodemográficas, hábitos de vida, consumo alimentar e dados antropométricos. A ingestão de polifenóis foi avaliada por meio de questionário de frequência alimentar (QFA) com 144 itens e os teores de polifenóis de cada alimento foram obtidos através da base de dados Phenol-Explorer. Foram realizadas análises estatísticas da ingestão de polifenóis totais e suas classes segundo as características sociodemográficas, antropométricas e de hábitos de vida. Além da avaliação do percentual de contribuição dos alimentos para a ingestão de polifenol total e classes. Resultados: A população do estudo apresentou mediana de ingestão, ajustado por consumo calórico, de polifenóis total de 753,41 mg/dia, 552,30mg/d de ácidos fenólicos, 154,70mg/d de flavonoides, 16,34mg/dia de lignanas e 0,32mg/d de estilbenos. Os alimentos que mais contribuíram para a ingestão de polifenóis totais e ácidos fenólicos foram café seguido das oleaginosas. Para os flavonoides foram as frutas leguminosas; estilbenos foi o vinho tinto e para as lignanas foram as frutas e tomate. A mediana de ingestão dos polifenóis totais foi diferente estatisticamente entre o estado civil, idade, escolaridade, área de formação profissional, situação profissional, renda, consumo de tabaco e de bebidas alcoólicas, índice de massa corporal, atividade física e realização de dieta (p<0,05). A mediana de ingestão dos ácidos fenólicos apresentou relação estatisticamente signifícativa para estado civil, idade, escolaridade, área de formação profissional, situação profissional, atividade física, consumo de tabaco e bebidas alcoólicas, índice de massa corporal e realização da dieta (p<0,05). Conclusão: O consumo de polifenóis é baixo na população estudada e diferenças estatisticamente significativas entre as medianas de ingestão de polifenóis e classes foram observadas de acordo com as características sociodemográficas, antropométrica e hábitos de vida. A avaliação da ingestão de polifenol total e classe segundo características da população pode ser útil para estudos futuros, principalmente para a definição de recomendação diária de ingestão.Item Polyphenols for improvement of inflammation and symptoms in rheumatic diseases : systematic review.(2021) Coletro, Hillary Nascimento; Diniz, Amanda Popolino; Guimarães, Nathália Sernizon; Carraro, Júlia Cristina Cardoso; Mendonça, Raquel de Deus; Meireles, Adriana LúciaBACKGROUND: Rheumatic diseases (RDs) are a group of pathological conditions characterized by inflam- mation and functional disability. There is evidence suggesting that regular consumption of polyphenols has therapeutic effects capable of relieving RD symptoms. OBJECTIVE: To synthesize data from randomized controlled trials on administration of polyphenols and their effects on RD activity. DESIGN AND SETTING: Systematic review conducted at Universidade Federal de Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil. METHODS: A systematic search was conducted in the databases PubMed (Medline), LILACS (BVS), IBECS (BVS), CUMED (BVS), BINACIS (BVS), EMBASE, Web of Science and Cochrane Library and in the grey litera- ture. The present study followed a PRISMA-P checklist. RESULTS: In total, 646 articles were considered potentially eligible, of which 33 were then subjected to complete reading. Out of these, 17 randomized controlled trials articles were selected to form the final sample. Among these 17 articles, 64.71% assessed osteoarthritis (n = 11), 23.53% rheumatoid arthritis (n = 4), 5.88% rheumatoid arthritis and fibromyalgia (n = 1) and 5.88% osteoarthritis and rheumatoid (n = 1). Intake of polyphenol showed positive effects in most of the studies assessed (94.12%): it improved pain (64.70%) and inflammation (58.82%). CONCLUSION: Polyphenols are potential allies for treating RD activity. However, the range of polyphenol sources administered was a limitation of this review, as also was the lack of information about the meth- odological characteristics of the studies evaluated. Thus, further primary studies are needed in order to evaluate the effects of polyphenol consumption for reducing RD activity.