Browsing by Author "Rabelo Filho, Lucio Vilar"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Association between food intake, both body composition and lifestyle in patients undergoing bariatric surgery.(2021) Vieira, Renata Adrielle Lima; Sá, Cristiane Maria Araújo Tavares de; Costa, Manoel da Cunha; Burgos, Maria Goretti Pessoa de Araújo; Rabelo Filho, Lucio VilarThe number of bariatric surgeries performed in Brazil increased with 85% between 2011 and 2018. Aim: The aim of the present study was to evaluate associations between food intake and both body composition and lifestyle in the preoperative period of bariatric surgery. Methods: A cross-sectional study was conducted with adults scheduled for bariatric surgery at a university hospital in the city of Recife, Brazil. Data were collected on anthropometric characteristics, body composition determined using dual emission x-ray absorptiometry (DXA), lifestyle and food intake. Results: Sixty patients participated in this study (78.3% women; mean age: 38.8 ± 9.6 years). Regarding lifestyle, 31.7% sedentary lifestyle, 33.3% consumed alcoholic beverages and 83.3% never smoked. Absolute values of trunk fat, lean mass and bone mineral density were 26.84 ± 5.34 kg, 55.85 ± 10.19 kg and 11.1 ± 0.08 g/cm2 , respectively. The association tests revealed that a lower amount of trunk fat was associated with a greater intake of carbohydrates, sedentary individuals consumed more carbohydrates and non-smokers consumed more fruits, vegetables and olive oil. Conclusions: A greater sedentary lifestyle was associated with consumption of carbohydrates. Moreover, not smoking in the preoperative period of bariatric surgery was associated with greater consumption of healthy eating markers.Item Consumo alimentar e sua associação com estado nutricional, atividade física e fatores sociodemográficos de candidatos à cirurgia bariátrica.(2019) Vieira, Renata Adrielle Lima; Rabelo Filho, Lucio Vilar; Burgos, Maria Goretti Pessoa de AraújoObjetivo: avaliar a associação do consumo alimentar com estado nutricional, atividade física e fatores sociodemográficos no pré-operatório de cirurgia bariátrica. Métodos: estudo transversal, realizado no período de 2018 a 2019, com pacientes internados para a cirurgia bariátrica no Hospital Universitário Oswaldo Cruz da Universidade Federal de Pernambuco. Foram obtidos dados sociodemográficos, estado nutricional pelo índice de massa corporal (IMC), circunferência da cintura, maior peso e peso pré-cirúrgico, consumo alimentar obtido pelo questionário de frequência alimentar baseado na pirâmide alimentar adaptada para o paciente bariátrico e atividade física. Resultados: participaram do estudo 60 pacientes, sendo 78,3% do sexo feminino, com idades de 38,8±9,6 anos, 53,3% casados e 70% dos indivíduos com mais de 12 anos de estudo. Na prática de atividade física, 31,7% eram sedentários. Sobre o estado nutricional, a média de IMC observada foi de 47,3±6,96kg/m2 . O peso pré-operatório, maior peso atingido antes da cirurgia e circunferência da cintura foi maior no sexo masculino (p<0,05). Houve associação entre atividade física e consumo alimentar, sendo que indivíduos sedentários consumiam mais carboidratos (p=0,041). Por outro lado, dados sociodemográficos e estado nutricional não apresentaram associações com o consumo. Conclusão: o nível de atividade física evidenciou associação significativa apenas com o consumo de carboidratos.